Тиквеници без граници


Видимо нетактичен или защо не Криско е най-големият проблем на хип хопа

Posted in Анализ,Анатомия на гъзарията от Tikvenik в септември 5, 2014

Много хора ме питат: „Добре бе Тиквеник, защо плюеш по разни рапъри, дето или отдавна са залезли, или никой не ги е чувал, а не закачаш дебилни чекии като Криско?“. Този въпрос е още по-актуален сега, когато всички наскачаха срещу последния хит на Криско и Мария Илиева „Видимо доволни“.

Ами защото Криско, колкото и да ми е неприятен, не се изживява като някой хип хоп авторитет. Човекът си знае, че музиката му е продукт на един анемичен пазар, пише си там детинско остроумните текстове, ходи по детски партита и си събира парите. Но няма да го видите да се прави на гангстер, да размахва патлаци и бухалки и да разправя как определял правилата на улицата (нещо типично за повечето му критици в т.нар. хип хоп сцена. )

Редица рапери се изредиха да разправят как това крисковото не било хип хоп, ами чалга и как вече нямало истински рапери в България. Ще ме извинявате, но това е все едно някой китаец да се оплаква, че в Китай вече не се правят истински ментета.

В никакъв случй не казвам, че в България няма качествена хип хоп музика. Но хората, които по една или друга причина го раздават морализатори в хип хопа, обикновено са имитатори. Те са гледали едни клипове по МТВ с едни негра, които се оплакват от нещо и карат едни коли, и са си казали: „Що не взема да го копна това и да го пльосна едно към гьотере в България?“ От там те набират скорост, публиката ги научава кои са и изведнъж тези хора почват да определят кой прави истински хип хоп и кой е позьор; на кой лириката му била истинска и на кой чалга.

Проблемът е, че тази роля би следвало да се дава на иноваторите, а не на имитаторите. На хората, които имат връзка с реалността, а не на тези, които живеят в някакъв треторазряден гангстерски филм със слаб сценарий.

Затова и направих този блог: тези хора трябва да бъдат свалени на земята. Да им се каже, че вместо да пеят за мръсни пари и сделки с наркотици и престрелки пред блока и мощни коли, каквито никога не са виждали, те могат да пеят за истинските проблеми в България. Или поне да не се вземат толкова насериозно.

И едно уточнение като за завършек. Не харесвам Криско -неприятен и повърхностен ми е. Още по-неприятна ми е Мария Илиева. Очаквано дуетът им ми е трудно поносим – не толкова заради пошлия според мнозина текст, а заради нечистоплътната осанка на двамата изпълнители (особено на изпълнителката).

 

А ти кво мислиш, негро?